Venäjänkääpiöhamsteri roborovski lemmikkinä

Venäjänkääpiöhamsteri roborovskien suosio lemmikkihamsterina on kasvanut huimasti sitten takavuosien. Olen laittanut merkille, että monikaan ei valitettavasti ole tutustunut roborovskien sielunelämään ennen niiden hankkimista. Roborovskit ovat äärimmäisen suloisia viiksivalluja, miten sellaiselle voisi sanoa ei? On montakin asiaa miksi on syytä harkita muutaman kerran asiaa.

Väittäisin, että roborovskit ovat/ovat olleet niitä ei niin suosittuja lemmikkejä ihan syystä. Ne ovat nimittäin puhtaasti katselulemmikkejä. On todella harvinaista, että roborovski kesyyntyy käsikesyksi, eikä sen mielestäni kyllä sellainen tarvitse ollakaan. Sillä kun kurkistamme robojen sielunelämään, on se kaikkea muuta kuin halu kököttää nätisti kädellä ”pannukakkuna”, kuten useat talvikot esimerkiksi tuppaavat tekemään. Roborovski on nopealiikkeinen ja todella aktiivinen hamsterilaji, joka vaatii puuhaa terraariossa – se ei välitä käsittelystä vaan sen pitää saada touhuta ja liikkua, tehdä sitä mihin se on luotu.

Varsinkin lapsiperheisiin roborovski voi olla huonohko valinta, jos haetaan käsittely-ja sylittelylemmikkiä. Eritoten pienen kokonsa- ja nopealiikkeytensä vuoksi se voi olla hyvinkin haastava tai lähes mahdoton käsiteltävä nuoremmilla lapsilla. Monen aikuisenkaan käsinäppäryys ei äkkiseltään riitä saamaan roboja kiinni. Joskus saattaa olla jopa kokeneilla käsittelijöillä hankala napata tämä pikaformula käsiinsä. Robot myös loikkivat! Ne kyllä osaavat singota kädestä metrin sinne ja metrin tuonne, jos et ole jatkuvasti keskittynyt kyseisen kiitoliitäjän toimintaan käsissäsi.

Laumassa vai ei?

                      ©Pilvi Piirainen

Pääsääntöisesti roborovski on laumasosiaalinen laji, mutta poikkeuksia on kun toverin naamakerroin alkaa ärsyttää ja tuloksena on pahimmillaan kaverin kuolema. Robojen yhteiseloa on siis syytä tarkkailla mahdollisimman tiiviisti, jotta ongelmat voidaan kitkeä mahdollisimman nopeasti pois. Normaalisti robot voivatkin ottaa hieman painia keskenään kuitenkaan olematta vihamielisiä toisiaan kohtaan. Urokset tulevat hieman huonommin toimeen kuin naaraat. Paras kombo mielestäni on luovutusikäinen naaras ja sen kaveriksi hieman vanhempi naaras. Yleensä sisarukset alkavat vaikeassa murkkuiässä mätkiä toisiaan ennemmin tai myöhemmin. Myyn nykyään mieluiten urokset yksin, tai ainakin tuleva koti on hyvin tietoinen siitä, että mitä murkkuiän koettassa täytyy tehdä – erottaminen. Robokaverukset viihtyvät parhaiten hieman pienemmissä asumuksissa, miniduna on varsin sopiva kahdelle roborovskille. Liian iso asumus voi aiheuttaa lisäkränää. Samoin myös yksi ainoa juoksupyörä on yleensä asia, mistä otetaan nokkapokkaa. Valitse siis robokaveruksille juoksulautanen, sellainen koko, että kaksikko mahtuu siinä yhdessä urheilemaan. Yksi myös tärkeä seikka robojen yhteiselon turvaamiseksi on, ettei kuivikkeita vaihdeta kokonaan ja tavaroita jynssätä hajuttoman puhtaiksi siivouksen ohessa. Jos koko kuivikkeet vaihdetaan kokonaan ja kaikki hajut virikkeistä pestään pois, on robopari siellä hyvinkin ihmeissään. Hamsterin asumuksen ei tarvitse olla missään nimessä jynssätty puhtaaksi lattiasta kattoon jokaisella siivouskerralla, normaaleissa kotiloissa pieni pöpökanta on itseasiassa hyväksi, kuin täysin kliininen asuminen. Pätee toki jokaiseen lajiin.

Mitä hyvää roborovskeissa sitten on?

Tästä voisin kirjoittaa vaikka kirjan – jätettäköön se kuitenkin hamaan tulevaisuuteen! Roborovskit ovat ehdoton lempilajini heti syyrianhamstereiden jälkeen. Ne eroavat toisistaan kuin yö ja päivä! Siinä missä syyrianhamsteri on hieman hidas jolkottelija on roborovski jo juossut juoksupyörässä muutaman kilometrin. Niiden ihana kuulamainen ulkonäkö, superhienot kulmakarvat normaaleilla ja ne viikset! Niitä viiksiä voisi tuijottaa illat läpeensä. Kaikkein ihaninta roboissa on oikeastaan se niiden nopeus ja aktiivisuus, sekä tietenkin niiden käyttäytyminen terraariossa. Niille on mukava sisustaa oikein paksu kuivikekerros ja seurailla illat robojen tohinoita. Aika paljon roboja näkee päivälläkin liikkeellä touhuamassa omia juttujaan. Mikäli haet nimenomaan katselulemmikkiä, on roborovski sinulle todella mainio valinta! Myös robojen kanssa voi käydä sekä lemmikkiluokissa, että ulkomuotoluokissa. Kokeneet tuomarit osaavat käsitellä nopeita hamstereita kuin se olisi arkipäivää. Vaikka nämä otukset ovatkin pieniä ja vikkeliä, on yllättäen niiden kynnet helpoin leikata kaikista hamsterilajeista. Kevyt niskaote ja robon kääntäminen selälleen saa robon jonkunlaiseen kevytkoomaan, sillä siinä ne napottavat kiltisti vaikka leikkaisit tunnin kynsiä seuraavan näyttelypäivän takia.

                                                                                                             ©Asta Rekilä-Suni