Hamsteriharrastukseni historia – 10 vuotta

Niin siitä on 10vuotta, kun ensimmäinen hamsteri tuli taloon. Tuossa reissussa ollessani pääsin lukemaan vanhoja poskipusseja mistä löysin näyttelytuloksiamme. Siitä se ajatus sitten tähän postaukseen lähti.

Vaimollani oli ollut syyrianhamsteri joskus lapsena, ja hän alkoi kovasti sitten puhumaan, että kissojen lisäksi olisi kiva saada hamsteri taloon. Veljentyttöni kasvatti syyrianhamstereita tuohon aikaan ja lähdimme sitten kotipuolessa käydessämme katsomaan poikasia. Ilman poikastahan emme sitten lähteneetkään kotiin, vaan mukaamme tarttui lyhytkarvainen normaali umborous uros Manson Sweet Tooth eli tutuille Manson. Minulle kaikki oli tämän pikkutyypin kanssa ihan uutta. Kosketukseni hamstereihin ennen Mansonia oli lähinnä se, että toisella veljentytölläni oli joskus hamstereita ja niitä ihastelin häkin läpi. Nälkä kasvaa syödessä. Olin kinuamassa toista karvapyllyä talouteemme ja kävimmekin varaamassa pitkäkarvaisen creme naaraan eläinkaupasta.

Hieman myöhemmin sitten innostuimme käymään ensimmäisissä Pirkanmaan nakertajien näyttelyissämme Tampereella Mansonin kanssa. Myyntipöydällä oli myynnissä pitkäkarvaisia cremejä ja vaalein (huomaa kyllä, että alussa sitä on hyvin pihalla kaikesta! 😀 ) ja mielestäni kaunein naaras vei sydämeni, niin mukaan näyttelyistä lähti ihana hamsterityttö Dia-Koni, joten peruin eläinkauppahamsterin varaukseni.

Kasvatuskärpänen oli puraissut minua aika lujaa ja myöhemmin syntyi poikue Mansonille ja Tintille. Poikueen myötä Tintti paljastui luonnonvalkoseksi kilpikonnaksi. Minun haaveeni oli kyllä kasvattaa cremejä, mutta poikueeseen tupsahtikin lyhytkarvainen hopeanharmaa kilpikonna (nyk. seepianharmaa) ja se väri vei sydämeni täysin! Olihan se poikue melkoinen sekasotku, siihen syntyi iloisesti mustaa,cremeä ja kilpikonnaa. Kaikki mahdolliset toisiaan sekoittavat värit. Kotiin siitä jäi kasvamaan siis lk seepianharmaa kk naaras Wonderland’s Princess Jade ja pk hopeamusta uros Wonderland’s Ritari Ässä. Poikaset myytiin ja samalla tutustuin nykyiseen ystävääni Lauraan, hän myös kasvatti siihen aikaan pienimuotoisesti hamstereita. Sieltä sitten meille kotiutuikin lk seepianharmaat Alfons ja Matilda.

Muutettuamme takaisin kotiseudullemme Kajaaniin aloin käymään veljentyttöni kanssa näyttelyissä. Ensimmäiset näyttelyt pohjoisessa olivat Oulun Seudun Jyrsijäharrastajien järjestämät. Ilmoitin Jaden ulkomuotoluokkaan ja se palkittiinkin siellä sitten sijalle ES1.

Poikueita tuli ja kasvoi ja näyttelyissä ravasin ahkerasti hamsterien kanssa. Ensimmäisen sertifikaatin kasvateistani sai Wonderland’s Kurt Cobain** (s.7.10.2011), lk normaali valkonauhainen uros. Se hamsteri jäi todella mieleeni ja viimeisessä näyttelyssään se ei valitettavasti valioitunut muotovalioksi rankan karvanvaihdon takia ja myöhemmin Cobain sitten jouduttiin lopettamaan. Vuonna 2010 sain myös ensimmäisen vkh roborovskini, normaalin värisen uroksen Miron. Kasvattelin siinä välissä pari robopoikuetta, mutta laitoin homman jäihin heti alkuunsa, koska tiloja ei oikein ollut ja minua ei juuri kiinnostanut kasvattaa normaalia värinä. Mikä harmi, sillä sehän on roboissa parasta! Kaunis standardinmukainen normaali.

Vuonna 2011 huomasin, että OSJH järjestää teoriaosuuden lemmikkituomarikoulutuksen suhteen, kauaa en miettinyt kun ilmoittauduin mukaan ja pian huomasinkin tekeväni suorituksia lemmikkiluokan syyrianhamstereille. Tuomarioikeuden minulle myönnettiin 2012. Tuomaridebyyttini syyrianhamstereille tein Jyväskylässä 14.4.2012. Samana vuonna aloitin sitten myös koulutuksen lemmikkikääpiöhamstereiden tuomariksi valmistuen 2013. Sitten minulla olikin FIN VLH-pätevyys kaikkiin lajeihin.

Vuonna 2012 hain myös hyväksytysti kasvattajanimeä Wonderland’s värille hopeanharmaa. Toisena nimivaihtoehtonani taisi olla Unique’s ja kolmantena Lumihiutaleen. Täytyy sanoa, että onneksi sain nykyisen nimeni, olisin joutunut jo vaihtamaan jommankumman nuista karmeista nimistä 😀

Samana vuonna Lavender’s Ely toi Suomeen muutamia sinisiä syyrianhamstereita. Meille siitä porukasta kotiui pitkäkarvainen sininen umborous uros Het Dierendorp Denim ”Deni”. Jaksoin hetken rassailla ja laajentaa sinisen määrää Suomessa, mutta se ei lopulta ollut minun värini, vaikka kiehtovahan se värinä on ja kaunis. Ensimmäiset diluutinkantajat syntyivät meille 15.11.2011, kaksi pitkäkarvaista mustaa naarasta Wonderland’s Wonderland’s Hantaywee Heartbreaker ja Wonderland’s Heavenly Harmony. Heavenly Harmoni matkusti Lavender’s Elylle jatkojalostukseen. Muutamia sinisiä ja runsaammin kantajia sainkin syntymään hamsulassamme kunnes päätin lopettaa ja jalostuseläimet lähtivät ympäri Suomea. Oli tietenkin tosi kiva olla tekemässä tätä projektia Suomessa 🙂

Väliin lisättäköön, että olen tehnyt erilaisia hallitushommia Suomen hamsteriyhdistyksessä sekä täällä pohjoisessa Pohjois-Pohjanmaan kani-ja jyrsijäyhdistyksessä. Hallitushommista jättäydyin kokonaan pois vuonna 2018 ja sillä linjalla aion pysyä. Riviharrastajana on niin paljon mukavampaa. Se on siis henkilökohtainen mielipiteeni, kaikella on aikansa 🙂

Taidettiin elää vuotta 2015 kun Lavender’s Ely toi minulle Suomeen kolme tummanharmaata. Värin uudelleen elvytys pääsi siis käynnistymään. Kasvatin innokkaasti kyseistä muunnosta, vaikka tummanharmaille jokseenkin tyypilliset knikit saivat harmaita hiuksia aikaan. Varsinkin kun haaveena oli lilan värityksen omaava syyrianhamsteri. Ensimmäiset dg-kantajat syntyivät samana vuonna yhdistelmästä Braak’s Houtskool, lk tummanharmaa vn x Maija, lk normaali. Poikueeseen syntyi neljä lyhytkarvaista normaalia. Seuraavat dg-kantajat syntyivät yhdistelmästä VV15 Eljolras Von Sweetness**, pk tummanharmaa x Wonderland’s Vintage, pk normaali. Ensimmäiset tummanharmaat syntyivät meidän hamsulaan 14.2.2016, 1 tummanharmaa uros ja 5 tummanharmaata naarasta. Ensimmäinen kauanodotettu lila syntyi 19.3.2017 ja sai nimekseen Wonderland’s Eye Of The Tiger. Olin onneni kukkuloilla kunnes huomasin hitusen alle viisiviikkoisena, että suorana pysynyt häntä on täysin saparolla. Kyllä minua niin harmitti! ”Jax” pääsi sitten lemmikkikotiin maskotin virkaa viettämään Jero’s hamsulaan.

Vuonna 2016 sain päätökseen koulutuksen ulkomuotoluokan syyrianhamstereille.

Vuonna 2017 muutimme vaimoni kanssa lapsuudenkotiini ja hamsula pienentyi huomattavasti. Oli aika tehdä raskaita päätöksiä ja luopua tummanharmaan ja lilan kasvatuksesta. Se vaatii knikkiherkkyytensä takia todella paljon tilaa. Oli hyvin luontevaa, että jatkoin hetkenjäänyttä projektiani hopeanharmaan kanssa. Normaalihan olikin jo kulkenut hetken mukana ihan prioriteetti ykkösenä. Siitä onkin todisteena lk normaali uros FIN MVA VV18 Wonderland’s Green Inferno ja lk normaali uros Wonderland’s Jaguaariuni**.

Olen miljoonat kerrat miettinyt kasvatuksen lopettamista, kun motivaatio on ollut nollassa. Silti huomaan jokaisen kerran jälkeen istuvani tuomaripöydässä, näyttelyttämässä omia, teettäväni poikueita ja onhan se kaiken tämän arvoista! Päivääkään en pois vaihtaisi. Mitähän tapahtuu seuraavan kymmenen vuoden aikana hamsteririntamalla? Teen ehkä siitä sitten seuraavan kerran jonkunlaisen ”muistokirjoituksen” 😀

Alempana kuvia vuosien varrelta.

Hamsulan ensimmäiset diluutiokantajat.

 

Yksi kolmesta Suomen ensimmäisestä sinisestä Het Dierendorp Denim.

 

PK hopeamusta Wonderland’s Ritari Ässä
lk seepianharmaa Alfons
Ihka ensimmäinen poikue!
D-poikueen mörssärit ruokailee.
Yksi rakkaimmista. PK hopeanharmaa naaras Wonderland’s Elysee-Enkelinkosketus
Ensimmäinen talvikkoni Herbert West
Wonderland’s Princess Jade
Manson Sweet Tooth <3
Ensimmäinen roborovskini 2011: Miro
Miro & Nelli
Ensimmäiset sinisenkantajat.
Dia-Koni aka Tintti