Hoito-ohjeet

Syyrianhamsterin hoito-ohje

Tämä ohje on pika-opas hamsterin hankintaan ja hoitoon. Tutustu lisäksi hamsterit.net kattavaan tietopankkiin.

Yleistä

Syyrianhamsteri on melko helppohoitoinen lemmikki. Se on hämäräaktiivinen jyrsijä, joka nukkuu päivät ja heräilee illantullen touhuamaan. Syyrianhamsteri on kokoluokaltaan suurin Suomessa lemmikkinä pidettävistä hamsterilajeista, ja näinollen sopii hyvin nuoremmankin lapsen lemmikiksi helpon käsiteltävyytensä puolesta. Aikuisen tulee aina valvoa, kun lapsi käsittelee lemmikkiä. Näin minimoidaan tapaturmariskit. Eläimen päävastuun hoidosta ottaa aina lapsen vanhempi. Syyrianhamsteri ei ole suinkaan pelkkä lasten lemmikki, sillä se sopii hyvin lemmikiksi aikuisellekkin.

Ruokinta

Syyrianhamsteri on ruokavalioltaan omnivori, eli kaikkiruokainen. Kaikkiruokainen ei kuitenkaan tarkoita tietenkään sitä, että hamsterille kaikki ruoat sopisivat. Pääsääntöinen hamsterin ruoka on ehdottomasti jatkuvasti tarjolla pidettävä hyvänlaatuinen siemenseos tai pelletti. Lisäksi hamsterille voi tarjota sillointällöin tuoreruokaa, kattava lista löytyy hamsterit.netin ruokintaosiosta.  Hamsterilla tulee olla aina raikasta vettä saatavilla.

Asumus

Asumuksen minimimitat syyrianhamsterille ovat 80*40cm. Asumusmuotoja on monia: terraario, häkki, duna jne.

Tarvikkeet

Asumukseen tarvitset juomapullon, oikeankokoisen juoksupyörän ja pesämökin. Näiden lisäksi ehdottomasti muitakin virikkeitä, kuten vessapaperirullia, kananmunakennoja, pesänrakennusmateriaaliksi wc-/talouspaperia, erilaisia siltoja. Mielikuvitus on rajana, markkinoilla on suuria määriä erilaisia virikkeitä. Huomioi, että valitset tuotteet, jotka on tarkoitettu isolle hamsterille, sillä monessa pakkauksessa voi olla virheellisesti syyrianhamsterin kuva, vaikka esimerkiksi pesämökki on mitoitettu kääpiöhamsterille. Sopivankokoinen juoksupyörä syyrianhamsterille on 28-30cm halkaisijaltaan oleva. Hiljainen juoksupyörä on puinen, puinen on myös laadukas. Puiset juoksupyörät kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä ja antaa öljyn imeytyä. Näin hamsterin pissa ei imeydy puuhun ja juoksupyörä säilyy hyvänä pitkään. Panosta heti kerralla oikeankokoisiin varusteisiin. Ruokakuppeja et välttämättä tarvitse, suosittelenkin tarjoilemaan siemenseoksen/pelletin puruihin eri kerroksiin. Se on oiva ja luonnollinen virike hamstereille, sillä luonnossakin ne etsivät ruokansa, varastoivat ne poskipusseihin ja  vievät siemenvarastoonsa. Juoksupyörä on myös pakollinen, sillä hamsteri liikkuu luonnossa useita kilometrejä öisin, ja se turhautuu hyvin helposti ilman asianmukaista liikuntamahdollisuutta. Suosittelen virikemateriaaliksi ehdottomasti puuta, se on turvallinen ja esteettinen materiaali.

Hoito

Kuten jo yllä mainitsin, on hamsteri suhteellisen helppohoitoinen lemmikki. Kuten muutkin lemmikit, tulee se eläinsuojelulain mukaan tarkistaa päivittäin. Hamsteria ei siis voi jättää esimerkiksi viikonlopuksi yksinään. Kainuussa esimerkiksi Lemmikkipalvelu Hopeakuu tarjoaa lomahoitoa hamsterillesi.

Hamsterin hampaat kasvavat avojuurisena läpi sen eliniän, joten hamsterillekin tulee tarjota kovaa jyrsittävää kuten vähäsuolaista kuivattua ruisleipää, tai vaikkapa omenapuun oksia.

Hamsteria ei saa herätellä turhaan päivällä, sillä päivät hamsteri käyttää nukkumiseen.

 

Kääpiöhamsterin hoito-ohje

Yleistä

Kääpiöhamsteri on melko helppohoitoinen lemmikki. Se on hämäräaktiivinen jyrsijä, joka nukkuu päivät ja heräilee illantullen touhuamaan, jotkut kääpiöhamsterit saattavat touhuta päivemmälläkin. Kääpiöhamsterilajeja on neljä; venäjänkääpiöhamsteri roborovski, venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri campbelli ja kiinankääpiöhamsteri. Aikuisen tulee aina valvoa, kun lapsi käsittelee lemmikkiä. Näin minimoidaan tapaturmariskit. Eläimen päävastuun hoidosta ottaa aina lapsen vanhempi. Kääpiöhamsterilajeissa on melko paljon eroa, ja niihin lajikohtaisiin eroihin on syytä tutustua ennen kääpiöhamsterin hankintaa.

Ruokinta

Kääpiöhamsteri on ruokavalioltaan omnivori, eli kaikkiruokainen. Kaikkiruokainen ei kuitenkaan tarkoita tietenkään sitä, että hamsterille kaikki ruoat sopisivat. Pääsääntöinen hamsterin ruoka on ehdottomasti jatkuvasti tarjolla pidettävä hyvänlaatuinen siemenseos tai pelletti. Lisäksi hamsterille voi tarjota sillointällöin tuoreruokaa, kattava lista löytyy hamsterit.netin ruokintaosiosta.  Hamsterilla tulee olla aina raikasta vettä saatavilla. Kääpiöhamstereiden kohdalla kannattaa muistaa muutaman lajin diabetesherkkyys, kun ruokintaa lähdetään suunnittelemaan.

Asumus

Asumuksen minimimitat kääpiöhamsterille ovat 50*40cm. Asumusmuotoja ovat terraario tai modattu varastolaatikko (tiheällä verkolla).

Tarvikkeet

Asumukseen tarvitset juomapullon, oikeankokoisen juoksupyörän ja pesämökin. Näiden lisäksi ehdottomasti muitakin virikkeitä, kuten vessapaperirullia, kananmunakennoja, pesänrakennusmateriaaliksi wc-/talouspaperia, erilaisia siltoja. Mielikuvitus on rajana, markkinoilla on suuria määriä erilaisia virikkeitä.  Sopivankokoinen juoksupyörä kääpiöhamsterille on 20cm halkaisijaltaan oleva. Hiljainen juoksupyörä on puinen, puinen on myös laadukas. Puiset juoksupyörät kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä ja antaa öljyn imeytyä. Näin hamsterin pissa ei imeydy puuhun ja juoksupyörä säilyy hyvänä pitkään. Panosta heti kerralla oikeankokoisiin varusteisiin. Ruokakuppeja et välttämättä tarvitse, suosittelenkin tarjoilemaan siemenseoksen/pelletin puruihin eri kerroksiin. Se on oiva ja luonnollinen virike hamstereille, sillä luonnossakin ne etsivät ruokansa, varastoivat ne poskipusseihin ja  vievät siemenvarastoonsa. Juoksupyörä on myös pakollinen, sillä hamsteri liikkuu luonnossa useita kilometrejä öisin, ja se turhautuu hyvin helposti ilman asianmukaista liikuntamahdollisuutta. Suosittelen virikemateriaaliksi ehdottomasti puuta, se on turvallinen ja esteettinen materiaali.

Hoito

Kuten jo yllä mainitsin, on hamsteri suhteellisen helppohoitoinen lemmikki. Kuten muutkin lemmikit, tulee se eläinsuojelulain mukaan tarkistaa päivittäin. Hamsteria ei siis voi jättää esimerkiksi viikonlopuksi yksinään. Kainuussa esimerkiksi Lemmikkipalvelu Hopeakuu tarjoaa lomahoitoa hamsterillesi.

Hamsterin hampaat kasvavat avojuurisena läpi sen eliniän, joten hamsterillekin tulee tarjota kovaa jyrsittävää kuten vähäsuolaista kuivattua ruisleipää, tai vaikkapa omenapuun oksia.

Hamsteria ei saa herätellä turhaan päivällä, sillä päivät hamsteri käyttää nukkumiseen. Kääpiöhamsterit saattavat olla enemmän hereillä päivisin, joten niiden touhuja saattaa päästä seuraamaan enemmän päiväsaikaan.